joi, 8 septembrie 2011

Namibia

Namibia, desi este doar o natiune de rang trei in lumea rugby-ului, este cea mai puternica echipa, exceptand Sringboks, de pe continentul negru. Supranumiti Welwitschias sau Biltongboere, rugbystii namibieni au fost prezenti pana acum la trei editii ale Cupei Mondiale (1999, 2003 si 2007).

Rugby-ul a fost introdus in Namibia in anul 1916, de catre soldatii sud-africani, care invadasera colonia germana. Pana la obtinerea independentei, jucatorii namibieni au fost eligibili pentru Africa de Sud. Printre ei s-au numarat jucatori ca Jan Ellis si Percy Montgomery. Echipa namibiana a evoluat pana in 1990, data obtinerii independentei, in campionatul sud-african, sub denumirea de Africa de Sud-Vest. Cea mai buna clasare a fost un loc 3 in 1989.

Federatia namibiana, Namibia Rugby Union, a fost infiintata in martie 1990, in aceeasi luna afiliindu-se forului international, International Rugby Board. In 1991, namibienii reusesc o serie de 10 meciuri-test fara infrangere (patru cu Zimbabwe, cate doua cu Italia si Irlanda si cate unul cu Portugalia si Spania).


Cea mai evidenta dovada ca rugby-ul namibian este intr-un real progres este si triumful acestora de la IRB Nations Cup 2010. Ca fapt divers, in lotul Namibiei pentru Cupa Mondiala din Noua Zeelanda sunt si doi jucatori de la Farul Constanta, Eugene Jantjies si McGrath Van Wyk.


Nationala Namibiei este antrenata de catre Johan Diergaardt, iar capitan a fost desemnat Jacques Burger (foto). Herman Lintvelt este recordmanul prezentelor in nationala, cu 33 de selectii. Jaco Coetzee detine recordul punctelor marcate (329), iar Gerhard Mans pe cel al eseurilor marcate (27).

Alti jucatori notabili: Rudi van Vuuren, Schalk van der Merwe, Bratley Langenhoven si Marius Visser.

Debutul international a avut loc in martie 1990, impotriva celor din Zimbabwe. Partida s-a incheiat cu victoria namibienilor cu 33-18. Cea mai categorica victorie a fost obtinuta impotriva Madagascarului, in iunie 2002, cu scorul de 116-0. Cea mai umilitoare infrangere au suferit-o la Cupa Mondiala din 2003, in fata Wallabies (0-142), care reprezinta si un record negativ, fiind cea mai mare diferenta de scor inregistrata la vreo Cupa Mondiala.


Drapelul Namibiei

Imnul Namibiei se numeste Namibia, Land of the Brave



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu