duminică, 4 septembrie 2011

Georgia

Georgia este una din cele mai tinere natiuni aparute pe harta rugby-ului. Popularitatea rugby-ului in Georgia trebuie pusa pe asemanarea acestuia cu sportul national al gruzinilor, “lelo” sau “lelo burti”.  Acest joc stravechi se mai joaca si astazi, cu precadere in zonele rurale. Rugbystii georgieni au imprumutat acest nume, fiind supranumiti  Lelos.

Prima incercare de introducere a rugby-ului in Georgia a avut loc in 1928, dar a esuat. Urmatoarele doua tentative, din 1940 si 1948, au fost si ele sortite esecului. Anul 1964 marcheaza infiintarea Federatiei Georgiene de Rugby, structura care se subordona forului din URSS. Prin intermediul comunistilor francezi, foarte puternici in acea vreme, dar si al altor organizatii de stanga din Hexagon, au loc primele contacte cu FFR. In perioada sovietica, Georgia nu avea o nationala proprie, cei mai buni jucatori evoluand pentru URSS.
 
In 1988 formeaza nationala de rugby in 7. Un an mai tarziu, datorita politicii de perestroika, Georgia isi formeaza propria echipa nationala. Primul meci international il disputa in compania celor din Zimbabwe. Partida, disputata la Kutaisi, un oras la vest de Tbilisi, se incheie cu victoria georgienilor (13-3). Anul urmator efectueaza un mini-turneu in Zimbabwe, pierzand meciul disputat la Bulawayo, dar castigandu-l pe cel de-al doilea, disputat la Harare. In 9 aprilie 1991, Georgia isi declara independenta, dar pana devine membru al IRB, va disputa cateva partide numai in compania unui alt stat ex-sovietic, Ucraina.


Participanta la ultimele doua editii ale Cupei Mondiale (2003 si 2007), Georgia nu a depasit niciodata faza grupelor. Din 2000 ia parte la European Nations Cup ( de fapt divizia a doua a Six Nations), acolo unde duce o lupta acerba pentru intaietate cu nationala noastra, fiecare reusind sa.si adjudece cate trei trofee. Meciurile dintre Romania si Georgia conteaza pentru Cupa Antim, cu exceptia celor de la Cupa Mondiala sau a celor din preliminarii. Trofeul este organizat in memoria lui Antim Ivireanu, fost mitropolit al Munteniei de origine georgiana, dar si cel care a pus bazele primei tipografii din Georgia, tiparind prima Biblie in Georgiana. Trofeul este pus in joc incepand cu anul 2002, fiind realizat din bronz de vatre un cunoscut sculptor Georgian, fost jucator de rugby, Guia Japaridze. Pana acum, cele doua echipe au castigat trofeul de cate 5 ori, ultimii care au facut-o fiind georgienii, in posesia caruia se si afla.

Antrenor este scotianul Richard Dixon, iar capitan a fost desemnat mijlocasul la gramada Irakli Abuseridze (foto), un jucator care evolueaza de ani buni in Franta. Tot Abuseridze detine si recordul de selectii pentru “Lelos”, cu 72 de aparitii. Paliko Jimsheladze e autorul a 320 de puncte, detinand recordul de eficacitate, in timp ce Mamuka Gorgodze este cel mai bun marcator de eseuri, cu 18 reusite.

Alti jucatori notabili: Vasil Katsadze, Ilia Zedguinidze, Tedo Zibzibadze, Malkhaz Urjukashvili, Vano Nadiradze si Levan Tsabadze.

Cea mai detasata victorie a georgienilor dateaza din 2007, cand au invins Rep.Ceha cu 98-3, in timp ce Anglia le-a administrat cea mai drastica infrangere, in chiar primul meci disputat de acestia la o Cupa Mondiala, 84-6 in oct 2003.

Drapelul Georgiei 


Imnul georgian se numeste Tavisupleba (Libertate)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu