sâmbătă, 3 septembrie 2011

Franta

Echipa nationala de rugby a Frantei participa in fiecare an, alaturi de Anglia, Irlanda, Italia, Scotia si Tara Galilor la Turneul celor 6 Natiuni, competitie pe care a castigat-o de saptesprezece ori, si pe care a terminat-o pe primul loc, alaturi de alte participante inca de opt ori, reusind si noua grand-slamuri. Ca un fapt inedit, la editia castigata din 1977, francezii au folosit acelasi XV in toate cele 4 meciuri, fara ca vreunul dintre jucatori sa fie inlocuit si fara ca echipa sa primeasca vreun eseu. Opt fosti jucatori ai Frantei au fost introdusi in Interrnational Rugby Hall of Fame si IRB Hall of Fame: doi doar in International Hall, doi in IRB Hall si patru in ambele galerii ale celebritatilor.

Rugby-ul a fost introdus in Franta in anul 1872, de catre negustori si studenti britanici, primul meci test, jucat impotriva Noii Zeelande la Paris, avand loc in prima zi a anului 1906. Henri Amand este primul international si totodata primul capitan din istoria "les bleus". In partida contra Noii Zeelande, au fost folositi si primii doi jucatori naturalizati, americanul Allan Muhr de la Stade Francais si englezul William Hay Crichton de la Le Havre. Pe 26 februarie 1890, la Bois de Boulogne, are loc primul meci “international”, jucat intre o echipa franceza formata din elevi de la Janson Desuilly Lyceum si o echipa internationala, la care evoluau si sase jucatori englezi, partida terminata cu victoria primilor. 

In perioada ce a urmat, Franta joaca meciuri sporadice cu echipele din Home Nation, pana se alatura competitei, in anul 1910, infintandu-se astfel Turneul celor Cinci Natiuni (Turneul celor Sase Natiuni din ziua de astazi). Franta mai participa la editiile timpurii ale Jocurilor Olimpice de vara, reusind sa castige medalia de aur in anul 1900 si de doua ori medalia de argint, la editiile din perioada anilor douazeci ai secolului trecut. In anul 1932, Franta este exclusa din Turneul celor Cinci Natiuni, fiind acuzata de existenta profesionismului in liga nationala, intr-o perioada in care rugby-ul era privit cu strictete doar un sport de amatori. In anii ce-au urmat, jocul nationalei Frantei a crescut, culminand cu castigarea pentru prima oara a Turneului celor Cinci Natiuni, in anul 1959, si a marelui slem, in 1968.

De la prima editie a Cupei Mondiale, Franta s-a calificat de fiecare data in turul eliminatoriu al competitiei, ajung in finala de doua ori: o data in anul 1987, impotriva All Blacks, si contra Australiei, in anul 1999, pierzand ambele partide.

In mod traditional, Franta joaca in tricouri albastre, sorturi albe si jambiere rosii, fiind porecliti “les tricolores” – tricolorii sau “les bleus” - albastrii. Din iunie 2011 foloses un echipament complet albastru pentru meciurile de acasa, iar pentru meciurile din deplasare folosesc un echipament complet alb Emblema echipei este reprezentata de un cocos galben, suprapus peste un scut rosu, si a fost adoptata dupa primul meci castigat de Franta in fata Scotiei, in 1911, de catre Marcel Communeau, capitanul din acea vreme a francezilor. Meciurile internationale ale Frantei au loc in locatii din intreaga tara, dar in special pe Stade de France, din suburbiile Parisului, care este folosit pentru partidele din cadrul Turneului celor Sase Natiuni sau Stade Velodrome din Marsilia, pe care detin un record formidabil: doar doua meciuri pierdute, impotriva Argentinei in 2004 si a Noii Zeelande in 2009.

Franta este antrenata de catre Marc Lievremont, al carui mandat va inceta dupa terminarea Cupei Mondiale, urmand sa fie inlocuit de catre Philippe Saint-Andre, in prezent antrenor la Toulon. Capitan a fost desemnat Thierry Dusautoir (foto), un jucator nascut in Coasta de Fildes.

Jucatorul cu cele mai multe selectii pentru “cocosi” este Fabien Pelous, cu 118 aparitii in tricoul albastru. Christophe Lamaison este cel mai prolific marcator, cu 380 de puncte, in timp ce Serge Blanco detine recordul incercarilor, cu 38 de reusite.

Alti jucatori de legenda: Andre Boniface, Jean Prat, Philippe Sella, Jo Maso, Jean-Pierre Rives, Guy Boniface, Lucien Mias, Benoit Dauga, Amedee Domenech, Walter Spanghero, Thierry Lacroix,  Jean-Patrick Lescarboura, Guy Camberabero, Thomas Casteignede, Didier Camberabero, Pierre Berbizier, Abdelatif Benazzi, Fabien Galthie, Christophe Dominici, Olivier Magne, Rafael Ibanez si Sylvain Marconnet.  

Primul meci international are loc in 1906, impotriva Noii Zeelande. Partida, disputata pe Parc des Princes chiar in prima zi a anului, s-a terminat insa cu victoria All Blacks, 38-8. Impotriva Namibiei au obtinut cea mai concludenta victorie (87-10), in timpul Cupei Mondiale din 2007. Tot din anul 2007 dateaza si cea mai rusinoasa infrangere suferita vreodata de “Cocosul galic”, in fata Noii Zeelande, care s-a impus cu 61-10 intr-un meci disputat la Auckland. Trei luni dupa aceea, isi vor lua revansa in fata neo-zeelandezilor, eliminandu-i in sferturile Cupei Mondiale, dupa o partida antologica, incheiata cu scorul de 20-18, dupa ce All Blacks conduceau la pauza cu 13-3.


Drapelul Frantei  


Imnul Frantei poarta denumirea de La Marseillaise







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu