Echipa de rugby a Irlandei reprezinta in competitiile internationale insula irlandeza (atat Republica Irlanda, cat si Irlanda de Nord). Echipa participa in fiecare an la Six Nations Championship (competitie pe care au castigat-o de unsprezece ori, impartind prima pozitie de inca opt ori) si la fiecare patru ani la Cupa Mondiala, unde au fost eliminati de fiecare data in sferturi, mai putin in anii 1999 si 2007. Irlanda este, in acelasi timp, una dintre natiunile care formeaza alaturi de Anglia, Tara Galilor si Scotia , British and Irish Lions – jucatorii eligibili sa joace pentru Irlanda sunt eligibili si pentru Lei. Opt fosti jucatori ai Irlandei au fost introdusi in International Rugby Hall of fame, cinci dintre ei, facand parte si din IRB Hall of Fame.
Caid, un joc practicat in Irlanda, cu numeroase asemanari cu rugby-ul de astazi, era un sport practicat pe un teren predefinit la care participau un numar determinat de jucatori. In unele parti ale Irlandei, Caid este termenul folosit pentru a denumi fotbalul galic modern. Multi istorici spun ca acest joc a fost “imprastiat” in lume de catre diaspora irlandeza, ajungand sa fie practicat pana in Australia , unde multi considera ca a influentat regulile fotbalului australian de astazi.
Din 1854 si pana 1868, pe intreaga suprafata a Irlandei se dezvolta cluburi de rugby football. Liga Irlandeza de Football Rugby este infintata in anul 1874. Irlandezii pierd primul lor meci impotriva englezilor, la 15 februarie 1875. In acest meci, ambele echipe intra pe teren cu un numar de douazeci de jucatori, cum era obiceiul in acele momente premergatoare dezvoltarii rugby-ului modern, lucru mentinut pana in anul 1877, cand se va reduce numarul de jucatori la cincisprezece. Primul meci international jucat pe teren propriu al Irlandei are loc impotriva Angliei, in aceleasi an, la Leinster Cricket Club, in Rathmines, teren considerat nepotrivit pentru acest sport. Primul meci pe Lansdowne Road a avut loc la 11 martie 1878, tot impotriva Angliei, care a castigat si de aceasta data la zero.
Abia in anul 1881 are loc prima victorie intr-un meci test impotriva Scotiei, la Ormeau, in Belfast .
Meciurile impotriva Noii Zeelande erau privite intotdeauana cu un interes crescut, situatie care a facut ca in anul 1905, ca urmare a turneului All Bllacks la Dublin, acest meci, impotriva Irlandei sa fie primul meci din istorie la care accesul pe stadion s-a facut pe baza de bilet. Irlandezii au jucat doar cu 7 inaintasi, copiind stilul All Blacks, dar in final au pierdut cu scorul de 15-0.
In anul 1909, Irlanda joaca pentru prima data impotriva Frantei, invingand cu scorul de 19-8. Aceasta a reprezentat prima mare victorie a echipei Irlandei la acel moment.
Avand ca emblema frunza de trifoi (the shamrock = trifoiul alb), “verzii” sau “men in green”, cum mai sunt cunoscuti, joaca in tricouri verzi, shorturi albe si jambiere verzi, in meciurile de acasa si tricouri albe, shorturi verzi si jambiere albe in meciurile din deplasare.
Avandu-l ca antrenor pe Declan Kidney si capitan pe centrul Brian O'Driscoll (foto), considerat unul dintre cei mai buni jucatori din lume, el conducandu-i pe verzi catre al doilea grand slam din istorie, in martie 2009. irlandezii joaca majoritatea meciurilor de acasa pe arena Aviva Stadium din Dublin . O'Driscoll detine recordul de aparitii in tricoul verde cu foaie de trifoi, cu 113 selectii, plus inca 6 pentru British and Irish Lions, dar si pe cel al eseurilor marcate pentru verzi, cu 44 de reusite. Un alt jucator prezent acum in Noua Zeelanda, Ronan O'Gara, este cel mai prolific realizator de puncte (1031).
Alti jucatori legendari: Mike Gibson, Willie John McBride, Tony O’Reilly, Jack Kyle, Syd Millar, Keith Wood, Tom Kiernan, Fergus Slattery, Willie Anderson, Ollie Campbell, Victor Costello, Peter Clohessy, Roonie Dawson, Mike Doyle, Mick Galwey, Simon Geoghegan, David Humphreys, Robert Blair Mayne, Donal Lenihan, Andy Mulligan, Noel Murphy, Phillip Orr, Conor O’Shea, Nick Popplewell, Trevor Ringland, Mark Sugden, Tony Ward si John Hayes.
Primul meci international l-au disputat contra Angliei, in februarie 1875. Partida s-a incheiat cu victoria englezilor, scor 0-7. In iunie 2000 obtin cea mai categorica victorie, 83-3 cu SUA, chiar pe terenul acestora. 15 noiembrie 1997 este data cand irlandezii au suferit cea mai drastica infrangere. Autoarea acesteia nu este nimeni alta decat selectionata All Blacks, care se impune cu scorul de 63-15
Deoarece nationala reprezinta cele doua parti ale Irlandei, au existat tot timpul controverse legate de imnul si drapelul echipei. Din 1995 este utlizat un imn special compus pentru echipa, "Ireland ’s Call". La meciurile din Dublin se foloseste alaturi de imnul Republicii Irlanda, "Amhran na bhFiann". La meciurile din Belfast , alaturi de imnul echipei se intoneaza si "God Save the Queen". In mod similar, drapelul irlandez este utilizat doar la meciurile din republica, in timp ce la meciurile din Ulster sau din deplasare este folosit drapelul IRFU, pe care sunt reprezentate toate cele 4 provincii istorice irlandeze (Connact , Munster , Leinster si Ulster ).
Drapelul echipei nationale de rugby a Irlandei
Imnul Irlandei Amhran na bhFiann + Imnul nationalei de rugby Ireland's CallDrapelul echipei nationale de rugby a Irlandei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu