Cea de-a VII-a editie a Cupei Mondiale de Rugby va incepe in mai putin de o luna. Cele 20 de echipe care vor lua startul in competitia suprema a rugby-ului mondial sunt in plina febra a pregatirilor. Favorite, ca la aproape fiecare editie, sunt cele trei mari echipe din emisfera sudica (Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud - campioana en-titre), dar si Franta sau Anglia.
Reprezentativa Romaniei, care a participat la absolut toate editiile, va evolua in grupa B, in compania nationalelor Argentinei, Angliei, Scotiei si Georgiei. Pe 10.09.2011, la Invercargill (Rugby Park Stadium) jucam impotriva Scotiei; pe 17.09.2011, tot la Invercargill (Rugby Park Stadium) evoluam impotriva Argentinei; pe 24.09.2011 la Dunedin (Otago Regional Stadium) impotriva Angliei si pe 28.09.2011 in Palmerston North (Manawatu Arena) vom da piept cu Georgia.
La prima editie, disputata in 1987 in Noua Zeelanda si Australia, au participat 16 echipe (Anglia, Argentina, Australia, Canada, Fiji, Franta, Irlanda, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Romania, Scotia, SUA, Tonga, Tara Galilor si Zimbabwe). Romania a inregistrat urmatoarele rezultate: 21-20 cu Zimbabwe (Paraschiv, Toader, Hodorca - eseuri; Alexandru - 3 l.p.), 12-55 cu Franta (Bezuscu - 4 l.p.) si 28-55 cu Scotia (Murariu 2, Toader - eseuri; Alexandru, Ion - conversii; Alexandru 3, Ion - l.p.). Am terminat grupa pe locul 3. Editia inaugurala a fost castigata de Noua Zeelanda care s-a impus in fata Frantei cu scorul de 29-9.
Editia din 1991 s-a disputat in nu mai putin de 5 tari (Anglia, Scotia, Tara Galilor, Irlanda si Franta). Cu o singura exceptie (Samoa in locul reprezentativei statului Tonga), au participat aceleasi reprezentative care luasera startul si in precedenta editie. Romania a participat in grupa D, pe care a incheiat-o pe locul 3 dupa 3-30 cu Franta (Nichitean -l.p.), 11-19 cu Canada (Lungu, Sasu - eseuri; Nichitean - l.p.) si 17-15 cu Fiji (Ion, Dumitras, Sasu - eseuri; Racean - conversie; Racean - l.p.). In finala s-au intalnit Australia si Anglia, primii impunandu-se cu 12-6.
Urmatoarea editie, desfasurata in Africa de Sud - 1995, este prima care se disputa intr-o singura tara si ultima din era amatorismului in rugby, doua luni mai tarziu IRB deschizand usile profesionismului. Si la aceasta editie au luat startul tot 16 echipe: Africa de Sud, Anglia, Argentina, Australia, Canada, Coasta de Fildes, Franta, Irlanda, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Romania, Samoa, Scotia, Tonga si Tara Galilor. Romania a facut parte din grupa A, unde a inregistrat urmatoarele rezultate: 3-34 cu Canada (Nichitean - l.p.), 8-21 cu Africa de Sud (Guranescu - eseu; Ivanciuc -l.p.), dupa un meci foarte bun facut de "stejari", si 3-42 cu Australia (Ivanciuc - drop). Aflata la prima participare la o Cupa Mondiala, dupa ce la precedentele doua editii nu participase datorita politicii de apartheid duse de guvernul de la Pretoria, reprezentativa Africii de Sud a cucerit trofeul WW Ellis, dupa ce a trecut in finala de celebrii All Blacks, 15-12 dupa prelungiri.
Editia din 1999, prima din era profesionista si prima care a aliniat 20 de echipe la start, a fost gazduita de Tara Galilor, dar o mare parte din meciuri s-au disputat in Anglia, Scotia, Irlanda si Franta. Alaturi de cele 4 echipe calificate direct (Tara Galilor, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Franta) au mai participat 14 echipe venite din calificari (Anglia, Argentina, Australia, Canada, Fiji, Irlanda, Italia, Japonia, Namibia, Romania, Samoa, Scotia, Spania si SUA), plus 2 venite din recalificari (Tonga si Uruguay). Romania a inregistrat urmatoarele rezultate: 9-57 cu Australia (Mitu - l.p.), 27-25 cu SUA (Petrache 2, Solomie 2 - eseuri; Mitu - 2 conversii; Mitu - l.p.) si 14-44 cu Irlanda (Sauan - eseu; Mitu - 3 l.p.), incheind grupa pe pozitia a treia. Australia a castigat a patra editie a Cupei Mondiale dupa victoria in fata Frantei, 35-12.
Tot 20 de formatii s-au inscris in lupta pentru castigarea Cupei Mondiale cu numarul 5, gazduita de Australia, in 2003. Cele 8 echipe calificate direct (Australia, Argentina, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Anglia, Franta, Scotia si Tara Galilor) si 12 venite din calificari (Canada, SUA, Uruguay, Japonia, Fiji, Samoa, Tonga, Japonia, Irlanda, Italia, Romania si Georgia) au fost impartite in 4 grupe a cate cinci echipe. Romania a facut parte din grupa A, grupa pe care a incheiat-o pe locul 4, dupa urmatoarele rezultate inregistrate: 17-45 cu Irlanda (Maftei - eseu; 1 eseu de penalizare; Tofan, Vioreanu - conversii; Tofan - l.p.), 8-90 cu Australia (Toderasc - eseu; Tofan - l.p.), 3-50 cu Argentina (Tofan - l.p.) si 37-7 cu Namibia (Petrichei, Sarbu, Chiriac, Teodorescu, Sauan - eseuri; Mitu - 3 conversii; Mitu - 2 l.p.). Anglia este prima si deocamdata singura echipa europeana care cucereste trofeul, dupa ce a trecut in finala de Australia, 20-17 dupa disputarea prelungirilor.
Editia din 2007, gazduita de Franta si Tara Galilor, a adus la start tot 20 de echipe (Anglia, Samoa, Africa de Sud, Tonga, SUA, Australia, Canada, Fiji, Japonia, Tara Galilor, Italia, Noua Zeelanda, Portugalia, Romania, Scotia, Argentina, Franta, Georgia, Irlanda si Namibia). Romania a facut parte din grupa C, grupa pe care a terminat-o pe penultima pozitie, a patra. Stejarii au inregistrat urmatoarele rezultate: 18-24 cu Italia (Manta, Tincu - eseuri; Dimofte - conversie; Dimofte - 2 l.p.), 0-42 cu Scotia, 14-10 cu Portugalia (Corodeanu, Tincu - eseuri; Calafeteanu, Dumbrava - conversii), 8-85 cu Noua Zeelanda (Tincu - eseu; Vlaicu - l.p.). Africa de Sud se incoroneaza pentru a doua oara campioana a lumii dupa finala castigata in fata Angliei, 15-6.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu