Istoria nationalei Angliei incepe inainte de anul 1871, cand are primul meci test oficial in companiei Scotiei, partida pierduta la o singura incercare diferenta. Anglia domina la inceputuri Home Nations Championship (actualul Turneu al Celor Sase Natiuni), care porneste incepand cu anul 1883. Ca urmare a “schismei” dintre Rugby si Fotbal din anul 1895, Anglia nu mai castiga turneul pana anul 1910. Primul meci al Angliei impotriva Noii Zeelande are loc in 1905, impotriva Africii de Sud in 1906 si al Australiei in 1910. Anglia a fost una dintre echipele invitate sa participe la inaugurarea primei editii a Cupei Mondiale in anul 1987.
Echipamentul traditional al nationalei Angliei este format din tricouri albe cu un trandafir rosu brodat pe piept, sorturi albe si jambiere bleu. Din 1910 stadionul echipei este celebrul Twickenham situat în sud-vestul Londrei, unul dintre cele mai mari stadioane din Regatul Unit cu peste 82.000 locuri.
Expansiunea rugby-ului in prima jumatate a secolului XIX s-a datorat in primul rand fostilor elevi ai scolilor publice, in special a celor din orasul Rugby, care absolvind institutiile de invatamant, au luat cu ei acest sport in universitatile din Londra sau in celelalte districte ale Angliei.
Primul meci al Angliei (foto) impotriva Scotiei din anul 1871 nu reprezinta numai debutul nationalei Albionului, ci este recunoscut drept prima partida oficiala internationala de rugby.
La momentul actual, nationala "Trandafirului" este antrenata de catre fostul mare jucator Martin Johnson, care a preluat echipa incepand cu 1 iulie 2008. Capitanul echipei este flankerul Lewis Moody.
Cel mai selectionat jucator este celebrul pilier Jason Leonard cu 114 aparitii in tricoul cu "trandafir". Leonard mai are 5 selectii si in selectionata British and Irish Lions. Cel mai bun realizator de puncte este Jonny Wilkinson (foto), cel care a fost innobilat de catre regina Elisabeta in urma prestatiilor de la Cupa Mondiala din 2003, cu 1141 de puncte. Principalul marcator de esuri este Rory Underwood, cu 49 de incercari reusite.
Alti jucatori reprezentativi: Wavell Wakefield, Bill Beaumont, Rob Andrew, Jeremy Guscott, Will Carling, Lawrence Dallaglio si Martin Johnson.
Cea mai categorica victorie a insularilor a fost obtinuta in 2001, in dauna Romaniei (134-0 pe Twickenham). Infrangerea cea mai drastica a fost suferita in 1998 in fata Australiei (0-76 la Adelaide).
'Land of Hope and Glory', 'Jerusalem' si 'Swing Low, Sweet Chariot' sunt imnuri neoficiale ale echipei de rugby a Angliei, foarte populare in randul spectatorilor.
Drapelul Angliei
God Save the Queen este imnul Angliei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu