Continuam seria prezentarii echipelor participante la Cupa Mondiala cu nationala Australiei. Cunoscuta si sub numele de Wallabies, denumire data marsupialelor de catre Eora, aborigenii care locuiau intial in zona orasului Sydney, echipa Australiei participa in fiecare an la Turneul celor 3 Natiuni, disputandu-si de fiecare data Bledisloe Cup cu Noua Zealanda si Mandela Challenge Plate cu Africa de Sud, celelalte doua competitoare. In momentul de fata, echipa Australiei ocupa locul al doilea mondial in IRB World Ranking si este detinatoarea Mandela Plate. In palmaresul Wallabies se gasesc doua titluri mondiale (1991 si 1999) si unul de vicecampioana mondiala (2003).
In anul 1883, The Southern Rugby Football Union (redenumita ulterior New South Wales Rugby Union in 1892) realizeaza un turneu in Noua Zeelanda, devenind prima echipa din lume care traverseaza marile in acest sens. Echipa nationala a Noii Zeelande intoarce favorul in anul 1884, cand reuseste sa invinga in toate cele trei meciuri contra New South Wales, reusind, in final, o serie de noua victorii in toate partidele turneului.
Primul turneu al unei echipe britanice are loc in anul 1888, cand British Isles viziteaza coloniile din Australia si Noua Zeelanda. In ciuda faptului ca in echipa britanica evoluau jucatori ai nationalelor “celor patru natiuni de acasa”, nu are loc nici un meci test. In anul 1899, British Isles se reintorc la antipozi pentru un turneu de patru meciuri impotriva Australiei: trei in Sydney si unul in Brisbane. Totusi, asanumita nationala a Australiei din acel moment, era o reprezentativa a coloniei in care s-au jucat cele patru partide.
Numele de Wallabies si l-au capatat in perioada primului turneu din Marea Britanie si America de Nord, din anul 1908. Echipierii Noii Zeelande, care tocmai isi terminase seria de meciuri test din Marea Britanie, fusesera botezati de catre presa engleza drept “All Blacks” din cauza tinutei in negru pe care o prezentau la fiecare meci.
Primul meci test dintre Australia si Noua Zeelanda a fost jucat la 15 august 1903, pe Sydney Cricket Ground. In ciuda faptului ca Australia a pierdut cu 22-3, acest turneu a dus la cresterea popularitatii rugby-ul in aceasta tara, si a audientelor partidelor din Sydney si Brisbane. Billy Wallace, aripa Noii Zeelande, a marcat in aceea partida 13 din cele 22 de puncte ale echipei.
In 1907 a fost formata liga New South Wales Rugby League, iar starul Dally Messenger paraseste Rugby union pentru divizia rivala. Anul urmator, prima echipa a Australiei pleaca intr-un turneu in Insulele Britanice sub numele de “Rabbits" (Iepurii). Jucatorii considera acest nume ca fiind degradant si il inlocuiesc cu “Wallabies”. Turneul din 1908 coincide cu Jocurile Olimpice de la Londra, unde Rugby union este contestat. La aceea editie a Jocurilor Olimpice trebuiau sa participe trei echipe: Franta, care a fost exclusa inainte de inceperea turneului, datorita faptului ca nu a reusit sa formeze o echipa reprezentativa, Australasia, reprezentata de Wallabies, care deja era in turneu in Marea Britanie, si Anglia, reprezentata de Cornwall county team, aleasa de catre RFU ca urmare a castigarii titlului de campioni ai Angliei, in 1907. Aceasta alegere a fost cauzata de faptul ca cei mai buni jucatori englezi si din Tara Galilor la acel moment se aflau intr-un turneu in Noua Zeelanda.
Asa cum s-a asteptat, desi partida s-a jucat in conditii precare (ceata si teren alunecos) Australasia a invins Marea Britanie, cu scorul de 32-3 pe White City Stadium, castigand medalia de aur. In anii ce vor urma, doi membri ai echipei Australiei vor castiga medalii olimpice de aur, in anul 1920, cu nationala Statelor Unite. Intorsi acasa, mai mult de jumatate dintre membrii echipei se vor alatura cluburilor profesioniste din rugby league.
In 1909, cand “Northen Union” se afla inca in stare incipienta in Australia, un meci dintre Kangaroos (Nationala Australiei de Rugby League) si Wallabies, jucat in fata a peste 20.000 de spectatori se termina cu scorul de 29-26 in favoarea primilor. Inainte de inceperea primului razboi mondial, ultimul meci test international are loc impotriva Noii Zeelande, in Iulie 1914. Razboiul are un efect negativ asupra rubgy-ului din Australia, datorita faptului ca autoritatiile sportive de la aceea data, considera ca fiind nepatriotic a se juca rugby union in timp ce mii de australieni sunt trimisi peste mari pentru a lupta. Aceasta decizie conduce la oprirea competitiilor din New South Wales si Queensland. In Queensland competitia nu mai reincepe pana in anul 1928, avand ca rezultat trecerea jucatorilor din rugby union spre rugby league in numar mare.
Reaparitia Queensland Rugby Union in anii 1928-1929 a avut un impact imediat asupra performantelor echipei Australiei, care in acelasi an inving Noua Zeelanda in 3 partide test, pentru prima data in istorie. In anul 1931, Guvernatorul General al Noii Zeelande, Lordul Bledisloe, doneaza un trofeu pentru a favoriza legaturile sportive dintre Australia si Noua Zeelanda, torfeu ce-i poarta numele. Editia inagurala a competitiei a fost castigata de catre Noua Zeelanda cu doua meciuri la unu.
Cel mai selectionat jucator Wallabies este George Gregan, cu 139 de aparitii, in timp ce Michael Lynagh este jucatorul cu cele mai multe puncte marcate, 911. Cel mai bun realizator de eseuri este o alta glorie a rugbyului australian, David Campese, cu 64 de reusite.
Alti jucatori reprezentativi: Dally Messenger, Tom Lawton Sr., Sir Edward “Weary” Dunlop, Tom Richards, Alex Ross, Cyril Towers, Colin Windon, Tony Miller, Jhon Thornett, Des Connor, Jon White, Jhon Hipwell, Mark Loane, Trevor Allan, Cyril Burke, Sir Nicholas Shehadie, Stephen Larkham, Ken Catchpole, John Eales, Mark Ella, Nick Farr-Jones, Tim Horan, Stirling Mortlock, Jason Little, Lote Tuqiri si Matt Giteau.
Cea mai categorica victorie obtinuta de Wallabies a fost obtinuta in dauna Namibiei, 142-0 in anul 2003, in timp ce infrangerea cea mai drastica a fost suferita in fata Africii de Sud (8-53 in anul 2008).
Imnul australian se numeste Advance Australia Fair. Foarte popular este si "imnul neoficial" Waltzing Matilda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu