miercuri, 31 august 2011

Canada

Rugby-ul este un sport cu o popularitate moderata in randul canadienilor. Ca si dezvoltare, in Canada exista cateva zone unde rugby-ul este privit cu o simpatie crescuta: British Columbia, Newfoundland si Labrador. Canada este clasificata de catre International Rugby Bord ca fiind o natiune de rang doi, alaturi de Fiji, Japonia, Romania, Samoa, Tonga si Statele Unite. Aceste state  nu au o structura profesionista dezvoltata, dar sunt considerate de catre forul mondial ca fiind cele mai promitatoare tari, unde posibilitatea de dezvoltare a acestui sport este foarte ridicata.

Nationala Canadei de rugby a participat la fiecare editie a Cupei Mondiale, unde a castigat doar cate un singur meci in fiecare turneu, mai putin in anul 1991, cand a atins sferturile de finala. Doua dintre motivele pentru care rugby-ul canadian nu are o dezvoltare ridicata sunt date de: izolarea geografica a tarii, precum si dimensiunea acesteia, situatie care face dificila dezvoltarea competitiilor interne. O alta problema cu care se confrunta acest sport este reprezentata de clima si de faptul ca o mare partea a suprafetei tarii se afla sub zapada, pentru o mare parte a anului.

Porecliti “Frunzele de artar” sau Canucks, care este o denumire data “canadienilor francezi”, echipa nationala de rugby a Canadei are ca emblema o frunza de artar, peste care, stilizat, este amplasat un jucator de rugby. In Canada sunt legitimati aproximativ 13.000 de jucatori, ca si seniori, si aproximativ un numar dublu de juniori. Principalele competitii sunt: Americas Rugby Championship, un turneu transfrontalier, la care mai participa Statele Unite si Argentina, si Rugby Canada National Junior Championship, pentru jucatori sub 20 de ani, organizata doar in Canada de catre Rugby Canada, forumul conducator.

Ca si istorie a rugby-ului canadian, exista o suprapunere intre acesta si fotbalul canadian (care este o forma a “gridiron football”, din care deriva si fotbalul american), un sport practicat doar in Canada, si la care participa doua echipe formate din cate 12 jucatori, care incearca sa controleze un teren de 110 pe 65 de yarzi, aproximativ  101 pe 59 de metri, si care incearca sa marcheze in terenul de tinta advers.

Forme primordiale de rugby s-au jucat in Canada inca din 1823, in partea de est a tarii, in orase ca Halifax, Montreal si Toronto. In 1864, primul meci atestat de rugby, are loc in Montreal - Quebec, in randul soldatilor artileristi. Primul meci de rugby jucat cu reguli stabilite, a avut loc in anul 1865, cand ofiterii din regimenul Englez au intalnit civilii din zona, in principal pe cei din McGill University.

Rugby-ul reprezinta, de asemenea, precursorul fotbalului canadian, principalul sport din aceasta tara. Anii ’90 ai secolului trecut au adus rugbyului canadian cateva victorii de rasunet, obtinute impotriva unor natiuni majore. In noiembrie 1993 au invins cu 26-24 Tara  Galilor, chiar pe celebra arena Arms Park din Cardiff. La mai putin de un an de la aceasta victorie, in iunie 1994, Canada invinge Franta cu 18-16. Inceptul anilor 2000 mai aduce canadienilor doua rezultate meritorii: un egal obtinut in compania Irlandei (27-27) in iunie 2000 si o victorie impotriva Scotiei (26-23) in iunie 2002.

Din anul 2003 este co-fondatoare, alaturi de SUA si England Saxons, a turneului Churchill Cup, turneu la care au mai participat de-a lungul anilor echipe ca New Zealand Maori, Scotia A, Argentina XV, Irlanda A, Georgia, Rusia, Uruguay, Franta A, Italia A si Tonga. Odata cu includerea SUA si Canada in calendarul IRB pentru 2012, competitia a fost desfiintata.

Antrenorul Canadei este neo-zeelandezul Kieran Crowley, fost international kiwi, in timp ce capitan a fost desemnat talonerul Pat Riordan (foto). Cel mai selectionat jucator canucks este Alan Charron, cu 7 de selectii, in timp ce Gareth Rees, cu cele 487 de puncte marcate, este cel mai prolific realizator. Winston Stanley este jucatorul care a reusit cele mai multe incercari in tricoul cu frunza de artar – 24.

Alti jucatori emblematici: Dan Baugh, Jared Barker, Mark Cardinal, Jamie Cudmore, Glen Ennis, Norm Hadley, Mick James, Dave Lougheed, Gord MacKinnon, James Pritchard, Mike Pyke, Bobby Ross, Rod Snow, Christian Stewart, Karl Svoboda, John Tait, Jon Thiel, Kevin Tkachuk, Morgan Williams, Nik Witkowski, Mark Wyatt si Colin Yukes.

Primul meci international l-au disputat in 1932 impotriva Japoniei (8-9 la Osaka). In iunie 2006, Canada a obtinut cea mai categorica victorie intr-un meci-test (71-3 cu Barbados), in timp ce 13 noiembrie 2004 reprezinta data celei mai umilitoare infrangeri (0-70 cu Anglia).

Drapelul Canadei


Imnul Canadei se numeste O Canada si are variante in limbile oficiale, engleza si franceza, dar si in inuktitut. Exista si o versiune bilingva, des folosita, cantata in engleza si franceza.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu