vineri, 19 august 2011

Argentina

Continuam prezentarea ehipelor calificate la Cupa Mondiala cu revelatia ultimei editii a competitiei, nationala Argentinei. Porecliti Los Pumas, desi animalul de pe emblema este un jaguar, jucatorii antrenati de Marcelo Laffreda au reusit sa ajunga in finala mica a Cupei Mondiale din 2007, finala pe care au castigat-o in dauna Frantei, echipa pe care o invinsesera si in grupe.

Primul meci international de rugby jucat de Argentina s-a intamplat in anul 1910, impotriva unei echipe a Insulelor Britanice aflate in turneu. In momentul de fata, nationala Argentinei se claseaza pe locul 8 in topul IRB World Rankings, fiind echipa care s-a aflat pe cea mai inalta pozitie ocupata vreodata de o echipa de rugby din cele doua Americi. In acelasi timp, Los Pumas au participat la fiecare editie a Cupei Mondiale, de la turneul inaugural din 1987, si in prezent este neinvinsa in fata celorlalte natiuni de pe continentele americane, mai putin in fata Canadei, cu care a pierdut de doua ori in opt partide test.

Desi rugbyul nu atinge popularitatea fotbalului, dupa rezultatele impresionante de la Cupa Mondiala din 1999, popularitatea sa a inceput sa creasca. In momentul de fata Argentina este capabila sa castige pe propriul teren in fata oricarei echipe din Six Nations.

In anul 2008, echipa s-a clasat pe locul 3 in topul IRB, anul urmator ocupand pozitia a cincea, in spatele Australiei, Africii de Sud, Noii Zeelande si Irlandei. Ca urmare a evolutiei rugby-ului argentinian si a rezultatelor de dupa anul 2000, incepand cu anul 2012 va evolua in cadrul Four Nation (Tri Nations + Argentina).

Dupa ce Marcelo Loffreda a parasit echipa la finalul Cupei Mondiale din 2007, pentru a antrena pe Leicester Tigers, din Guiness Premiership, Uniunea Argentiniana de Rugby a cautat timp de 5 luni un succesor, optand pana la urma pentru o echipa de doi antrenori, formata din fostii Pumas, Santiago Phelan si Fabian Turnes. Acualul capitan al pumelor este Felipe Contepomi (foto).

Primul meci de rugby jucat in Argentina avul loc in anul 1873, jocul fiind adus in aceasta tara de catre emingrantii englezi. In anul 1899, patru cluburi din capitala Buenos Aires s-au unit pentru a forma impreuna River Plate Rugby Football Union. In anul 1910, o echipa a Universitatii din Oxford – considerata echipa Angliei, dar care continea si trei jucatori de origine scotiana, realizeaza un turneu in Argentina. Meciul, jucat in Flores, Buenos Aires, care a reprezentat debutul international al Pumelor, s-a terminat cu victoria britanicilor cu scorul de 28-3.

Cei mai selectionati jucatori argentinieni sunt Lisandro Arbizu si Rolando Martin, ambii cu cate 86 de selectii. Cel mai bun marcator este Hugo Porta cu 590 de puncte, in timp ce Jose Maria Nunez Piossek este jucatorul care a reusit cele mai multe incercari 29.

Alti jucatori reprezentativi: Mario Ledesma, Agustin Pichot, Santiago Phelan, Felipe Contepomi, Manuel Contepomi, Marcelo Loffreda, Santiago Meson, Juan Manuel Leguizamon, Gonzalo Quesada, Marcos Ayerza si Juan Martin Hernandez.

Cea mai categorica victorie obtinuta de Pume a avut loc in anul 2002 (152-0 cu Paraguay), in timp ce infrangerea cea mai drastica a avut loc in 1997, in fata Noii Zeelande (8-93 la Wellington).

Drapelul Argentinei 

 Imnul Argentinei se numeste Himno Nacional Argentino


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu